Ota yhteyttä

Etkö löytänyt haluamaasi sivuiltamme?

Lähetä meille viesti, ja palaamme asiaan mahdollisimman pian.

39 Perälänraitti
37830
Finland

Mantereen luomutila tarjoaa lähellä tuotettua, laitumella kasvanutta luomulihaa: luomukukkoa sekä ylämaankarjan lihaa. Tarjoamme käyttöösi myös aidon savusaunan ruokapalveluineen.

_MG_7081.JPG

Reseptit

Luomulihaa luovasti lukemattomilla eri tavoilla.

Flank steak eli naudan kuve

Noora Mantere

 

Flank Steak eli tuttavallisemmin naudan kuve on Atlantin toisella puolella suosittua vähärasvaista grillattavaa. Kupeesta voi paistaa hyvät pihvit pannulla tai grillissä, kunhan ensin muistaa poistaa mahdolliset jänteet ja kalvot ja viipaloida kypsän lihan poikkisyin.

Marinadi

3 dl                      punaviiniä

2 rkl                    punaviinietikkaa

2 rkl                    öljyä

6                           valkosipulin kynttä

1                           tuore chili hienonnettuna

  1. Sekoita marinadin aineet ja marinoi lihaa kylmässä yön yli. Ota liha lämpenemään huoneenlämpöön tunti ennen grillaamista ja pyyhi marinadi pois huolellisesti.
  2. Grillaa grillissä tai kuumalla valuraudalla lihaa noin 3 minuuttia molemmilta puolilta ja anna vetäytyä 10 minuuttia ennen leikkaamista. Liha kannattaa jättää mediumiksi ja tarkistaa sisälämpötila elektronisella lihalämpömittarilla paiston aikana. Sopiva sisälämpötila on noin 55 astetta.
  3. Leikkaa liha mahdollisimman ohuiksi siivuiksi ja mausta suolalla ja pippurilla. Flank steak sopii tarjoiltavaksi salaatin, grillattujen vihannesten kera tai tortillojen täytteenä salsan ja ranskankerman kanssa.

Lihaliemi

Noora Mantere

 

Itse keitetty lihaliemi on maukas sellaisenaan tai herkullinen pohja keitoille ja kastikkeille. Keitä kerralla isompi määrä lihalientä ja pakasta annoskoon pakkauksiin myöhempää käyttöä varten.

Luita ja/tai sitkeämpiä ruhonosia, esim. lapaa tai keittolihaa

Vettä

Suolaa

Kokonaisia pippureita

Keittojuureksia kuorittuina ja pilkottuina: sipulia, purjoa, porkkanaa, selleriä, palsternakkaa

  1. Pane lihanpalat kattilaan, kaada päälle kylmää vettä niin paljon, että lihat peittyvät hyvin ja kuumenna kiehuvaksi.
  2. Kuori vaahto liemen pinnalta, jotta liemestä tulee kirkasta.
  3. Lisää mausteet ja juurekset.
  4. Anna liemen kiehua rauhallisesti useiden tuntien ajan. Siivilöi valmis liemi.
  5. Mikäli liemeen halutaan voimakas tumma väri, voidaan lihanpaloja ja kasviksia ruskistaa tai paahtaa ennen liemen keittämistä.

 

 

Haikun häntä

Noora Mantere

Häntä on kiireettömien sunnuntaiden ruoka, joka haudutetaan pitkään ja nautitaan ajan kanssa.

500 g               häntää paloiteltuna

2 porkkanaa    kuorittuna ja paloiteltuna

1 sipuli             kuorittuna ja paloiteltuna

4                      valkosipulinkynttä kuorittuna

tuoretta timjamia nippu

tuoretta rosmariinia pari oksaa

4                     laakerinlehteä

yhden sitruunan kuoret raastettuna

2 dl                 punaviiniä

vettä

100 g              tuoreita taateleita

suolaa

pippurirouhetta

  1. Ruskista hännät voissa tai öljyssä pannulla ja siirrä isoon kattilaan tai uunipataan.
  2. Lisää lihojen päälle porkkanat, sipulit, yrttioksat, sitruunankuoret, laakerinlehdet ja punaviini. Kaada päälle vettä niin, että ainekset peittyvät.
  3. Kypsennä kattilassa kannen alla hauduttamalla 5-6 tuntia tai uunipadassa kannen alla 90-100 asteisessa uunissa yön yli. Jos teet ruoan uunissa, niin kiehauta ainekset ennen uuniin laittamista, muuten liha saattaa jäädä sitkeäksi.
  4. Kun liha on ylikypsää, siivilöi neste kattilaan ja keitä sitä kasaan kunnes jäljellä on noin 3-4 dl. Mausta suolalla ja pippurilla ja lisää lihat takaisin pataan. Leikkaa taatelit halki, poista kivet ja lisää. Kiehauta hetki ja tarjoile esimerkiksi risoton kanssa.

Kieli

Noora Mantere

Kieli ei komeile kauneudellaan mutta joku rohkea on väittänyt sen olevan jopa sisäfileetä mureampaa. Keitä ja kokeile.

Kieli

Vettä

Suolaa

Kokonaisia mustapippureita

Laakerinlehti

  1. Huuhtele kieli juoksevalla vedellä. Laita kieli ja mausteet kattilaan, lisää vettä niin että kieli peittyy. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä miedolla lämmöllä 2-3 tuntia. Kieli on kypsää, kun se kokeilupuikolla painaessa tuntuu pehmeältä, lihasneste on kirkasta ja nahka irtoaa helposti.
  2. Poista nahka heti keittämisen jälkeen. Tarjoile kieli poikittain viipaloituna esimerkiksi keitinliemestä valmistetun kastikkeen kanssa tai savustettuna.

Maksapihvit ja hunajaiset sipulirenkaat

Noora Mantere

Maksapihvit ovat perinteinen, joskin hieman aliarvostettu herkku, joka sopii tarjottavaksi sipulihöystön, keitettyjen perunoiden tai perunasoseen ja puolukoiden kanssa.

500 g                  ylämaannaudanmaksaa

1 tl                       öljyä

40 g                    voita

1                          valkosipulinkynsi kuorittuna ja murskattuna

2                           tuoretta timjaminoksaa

                             suolaa

                             mustapippuria myllystä

  1. Poista maksasta kalvot ja kuivaa se talouspaperilla.
  2. Viipaloi maksa 2 cm:n paksuisiksi viipaleiksi.
  3. Kuumenna paistinpannu keskilämmölle. Varo ettei pannu kuumene liikaa, sillä maksan glykogeeni aiheuttaa helposti kiinnitarttumista. Lisää öljy pannulle ja paista maksaviipaleita toiselta puolelta 2–3 minuuttia.
  4. Käännä maksaviipaleet ja lisää voi, murskatut valkosipulinkynnet ja timjami. Paista 2–3 minuuttia ja lusikoi voita koko ajan maksaviipaleiden päälle. Älä kypsennä maksaviipaleita liian pitkään, jottei niistä tule sitkeitä ja kumimaisia.
  5. Mausta kypsät pihvit suolalla ja pippurilla.

Hunajaiset sipulirenkaat

2 kpl                   punasipulia

3 kpl                   sipulia

2 rkl                    voita

1 rkl                    rypsiöljyä

1/2 dl                 juoksevaa hunajaa

2 rkl                    omenaviinietikkaa

1/2 tl                  suolaa

  1. Kuori sipulit ja viipaloi ne ohuiksi renkaiksi.
  2. Kuullota sipulirenkaat voissa ja öljyssä pannussa läpikuultaviksi.
  3. Lisää hunaja, omenaviinietikka ja suola. Hauduta sipulit pehmeiksi miedolla lämmöllä kannen alla, kymmenisen minuuttia.

Munuaiset sinappikastikkeessa

Noora Mantere

Helppoa, halpaa ja hyvää.

300 g                  munuaisia

valkopippuria

suolaa

rasvaa paistamiseen

Kastike

1 rkl                    öljyä

1                          sipuli

1-2                       valkosipulinkynttä

2 dl                      vettä

1                          kasvisliemikuutio

1 dl                      ranksankermaa

2 tl                       soijakastiketta

2 rkl                    sinappia

persiljaa

  1. Esikäsittele munuaiset huuhtelemalla ne kylmässä vedessä ja vetämällä niiden pintaan viiltoja.
  2. Kuori ja hienonna kastikkeeseen tulevat sipulit ja kuullota ne pannulla öljyssä.
  3. Lisää sipulien joukkoon vesi ja kasvisliemikuutio.
  4. Lisää ranskankerma ja mausta kastike soijakastikkeella ja sinapilla.
  5. Paista munuaisviipaleet nopeasti rasvassa pannussa ja pane ne sitten kastikkeeseen. Kokeile maku ja lisää tarvittaessa suolaa.

Haikkukäriste

Noora Mantere

Ylämaankarjan liha sopii riistamaisen makunsa takia hyvin käristeeksi. Valmiista käristelihasta saat vaivattomasti maukkaan liharuoan.

500 g                  käristelihaa

1 tl                       suolaa

1 tl                       rouhittua mustapippuria

3 dl                      vettä tai olutta

  1. Ruskista liha kevyesti voissa ja lisää suola ja pippuri. Lisää vesi tai olut ja anna hautua liedellä kannen alla tai 150 asteisessa uunissa pari tuntia.
  2. Tarkista lihan kypsyys ja maku ja tarjoile perunamuusin ja puolukkahillon kanssa.

 

 

 

Stroganov jauhelihasta

Noora Mantere

Stroganov on perinteinen Venäläinen liharuoka, joka tarinan mukaan on saanut nimensä 1700 luvulla eläneen kreivi Aleksandr Stroganovin mukaan. Stroganov voidaan valmistaa joko suikaloidusta tai kuutioidusta naudanlihasta tai jauhelihasta. Valkosipuli, smetana, tomaatti ja suolakurkku antavat sille sen ominaisen maun.

500 g                  jauhelihaa

1                           sipuli

2                           valkosipulinkynttä

200 g                  tuoreita herkkusieniä

3 rkl                    vehnäjauhoja

5rkl                      tomaattipyreetä

6 dl                      vettä

2 prk (120 g)    smetanaa

2                           keskikokoista suolakurkkua pilkottuna

suolaa

mustapippurirouhetta

öljy paistamiseen

  1. Pilko sipuli ja valkosipulinkynnet. Puhdista ja paloittele herkkusienet. Pilko suolakurkut.
  2. Kuumenna kasarissa tilkka öljyä ja kuullota sipulit ja sienet. Laita seos sivuun lautaselle odottamaan.
  3. Ruskista jauheliha erissä ja mausta suolalla ja pippurilla.
  4. Sekoita jauhelihan joukkoon vehnäjauhot ja kääntele hetki. Lisää sipuli-sieniseos.
  5. Lisää 6dl vettä ja 5rkl tomaattipyree. Anna kastikkeen kiehua hiljalleen noin 15 minuuttia.
  6. Lisää lopuksi smetana ja tarvittaessa suolaa ja pippuria. Lisää suolakurkut kastikkeeseen tai tarjoa ne erikseen.

 

Haikkupullat

Noora Mantere

Tällä perusjauhelihamurekkeen ohjeella valmistuu helposti niin lihapullat kuin murekkeetkin. Perusreseptiä on vaivatonta muunnella vaihtelemalla erilaisia mausteita ja täytteitä.

500 g                  jauhelihaa

2 dl                      nestettä (esim. vettä, kermaviiliä, keitinlientä)

1 dl                      korppujauhoja

1-2                       munaa

½                        sipulia hienoksi kuutioituna

1-2 tl                   suolaa

1-2 tl                   mustapippuria

  1. Mittaa neste ja korppujauho kulhoon ja anna korppujauhon turvota hetki.
  2. Hienonna sipuli ja ruskista kevyesti, mikäli haluat.
  3. Lisää muut aineet ja sekoita murekemassa tasaiseksi. Sekoita, kunnes massa alkaa tarttua kulhon reunoihin. Liian vähän vaivattu murekemassa on löysää, liikaa vaivatusta alkaa rasva irrota.
  4. Muotoile murekemassasta lihapullia tai mureke puhtain kostutetuin käsin.
  5. Paista lihapullia 250 asteisessa uunissa uunipellillä leivinpaperin päällä noin 15 minuuttia ja mureketta 200 asteessa uunin alatasolla 30 - 40 min tai kunnes kypsä. Kypsennysaikaan vaikuttavat murekkeen muoto ja paksuus.